Citroen Kaastaart met Habanero Limoncello

Citroen Kaastaart met Habanero Limoncello

Een frisse en licht pikante kaastaart,
de perfecte mix van citroen en habanero,
op een krokante basis van speculaas….
Gemakkelijk, snel en zoet…
dat is alles wat je nodig hebt!

Inleiding

Het ging wel eens tijd worden om wat desserten te delen, nee? Het heeft waarschijnlijk even geduurd omdat ik niet zo’n grote fan van desserten ben, ten minste niet wat het maken ervan betreft. Ik maak er desondanks wel af en toe, en als ze pikant zijn beloof ik om ze hier te delen. Vandaag maak ik een heel eenvoudige en snelle pikante kaastaart met citroen. Het is een “koud” recept waar geen bakken aan te pas komt. Het kan ook eenvoudig aangepast worden naar een niet pikante versie of in een andere pikante versie door andere fruitsoorten, -sappen en dranken of jams gebruikt worden om te mengen met de kaas. Ik kan u bijvoorbeeld al zeggen dat een versie met Ananas-Mango Habanero confituur en verse mango ook zeer geslaagd was! Jammer genoeg heb ik van die versie geen foto’s genomen, maar het geeft aan hoe dit recept makkelijk aangepast kan worden naar uw smaak!

Ingrediënten

We zijn al bij de tweede foto aanbeland, de ingrediënten. Eens je die bij elkaar hebt ben je al bijna klaar. Het is nu eenmaal zo eenvoudig en snel. Volg even mee!

  • 4 Citroenen
  • 100 ml Habanero Limoncello
  • 1000 ml Kaas
  • 500 ml Room
  • 250 gr speculaas
  • 8 blaadjes gelatine
  • Suiker naar smaak
  • (Boter optioneel)

Bereiding

Voor de korst onderaan malen we de speculaas in de blender tot fijne kruimels (een paar grotere stukken zijn absoluut niet storend). Verspreid het over de bodem van de springvorm. Je kan naar smaak gesmolten boter aan het geheel toevoegen, maar ik vind het zelf vrij overbodig in dit recept.

Doe de kaas in een kom en meng het met fijngesneden blokjes citroen. Voeg de limoncello toe en meng alles tot een glad geheel. Laat de gelatine even in water weken en doe deze samen met een klein beetje room in een pannetje op een zacht vuur zodat deze kan oplossen. De rest van de room doen we in een tweede kom samen met de suiker, en we mixen alles tot een glad geheel met een yoghurt textuur. Voeg de room met de gelatine eveneens toe en meng opnieuw tot een glad geheel. voeg dan de inhoud van de twee kommen samen en roer zacht tot het een mooie textuur bekomt. Giet het mengsel vervolgens in de taartvorm en zet het in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Na een 3 tot 4 uren is je cheesecake klaar om te proeven!

Serveertips

Hier valt niet veel te zeggen. Open de springvorm en proef! De Habanero en citroen geven een zeer frisse en licht pikante toets aan deze kaastaart.

  • Probeer combinaties met andere (pikante) jams/dranken/fruitsoorten, velen zullen goed werken!
  • Ga gerust sterker qua pikantheid dan hier aangehaald. De zuren van de citroen in combinatie met de room en kaas nemen veel van de pikantheid weg, dus je kan makkelijk sterker gaan!