Habanero Blues

Habanero Blues

Een zoete en exotische pikante saus,
Blauwbes, Munt, Lavendel en Rozemarijn,
Gekruid met Sambucca en Habanero.
Perfect bij Lam of Varkensvlees…

Inleiding

Elk (Habanero) seizoen probeer ik minstens 1 nieuwe pikante saus te mixen, en ook voor dit jaar is dit de eerste die ik hier deel. Ik wou graag een zoete saus me sterke kruidige toetsen, wat de keuze van de ingrediënten verklaart. In eerste instantie denk ik dat dit de perfecte match is voor lam (in munt marinade!) of spare ribs van de barbecue. Net als alle andere pikante sauzen die ik deel is deze heel eenvoudig en snel te maken, dus probeer zeker zelf eens!

Ingrediënten

De ingrediënten hieronder zijn goed voor ongeveer 1 liter saus.

 • 600 g blauwbessen
 • Sap van 3 limoenen
 • 3 (Rode) Ajuinen (grof gesneden)
 • Een paar takjes verse munt (gebruik enkel de blaadjes)
 • Een paar takjes verse Lavendel (gebruik enkel de bloempjes)
 • Een paar takjes verse rozemarijn (gebruik enkel de blaadjes)
 • 100 ml Sambucca
 • 100 ml Rode wijnazijn
 • 1 Eetlepel perenstroop (naar smaak)
 • Zout naar smaak
 • Pepers naar smaak. Ik gebruikte 10 Habanero’s hier.

Bereiding

Zoals ik al eerder zei is ook deze pikante saus heel gemakkelijk. We doen alle ingrediënten samen in de blender en laten die zijn werk doen. Op de foto’s zie je bovenaan de ingrediënten in de blender en onderaan het resultaat na enkele minuten mixen. We bekomen een roosachtige mix met stukjes schil van de blauwbes die voor donkere verkleuring zorgen. Het zure van de limoen en de azijn helpen voor het bewaren van deze saus. In de koelkast blijft deze maanden tot zelfs jaren goed. Merk op dat in de eerste weken en maanden er een lichte fermentatie optreedt die de smaak kan doen veranderen. Ik vind meestal dat de sauzen beter worden met de tijd, maar probeer ook dat vooral zelf!

De laatste stap is om het geheel in te koken in een klein pannetje en het rustig op temperatuur te brengen. Als u liever een iets grovere textuur behoudt dan kan u ook snel tot het kookpunt gaan en daarna meteen laten afkoelen. Het zal dan meer een directe pikantheid geven aan uw saus. Als u liever een zachter startende slow-burn wenst dan zou ik het geheel veel trager en langer laten inkoken. Ik ga gewoonlijk voor een half uurtje. Daarna zag de saus eruit zoals op de foto. Enkel nog laten afkoelen en op flessen zetten! Merk op hoe de schil van de blauwbessen volledig opgelost zijn tot 1 vrij glad geheel…

Serveertips

Ik weet dat ik misschien in herhaling val, maar hier mijn serveertips voor pikante sauzen nog eens herhalen, samen met enkele specifieke voor deze saus…

 • Probeer deze eens op een omelet als ontbijt, werkt altijd!
 • Geef eens een zoete en pikante toets aan een curry met deze saus!
 • Past perfect bij gegrild lam of varken van de barbecue!
 • …of smeer er uw spare ribs mee in en gaar ze traag in de oven! Vervang in dit recept de marinade door Habanero Blues saus!