King Gizzard And The Lizard Wizard

King Gizzard And The Lizard Wizard

De afgelopen jaren heeft King King Gizzard And The Lizard Wizard, een bende van 6 wilde Australiërs heel wat stof doen opwaaien met hun optredens op festivals en in zaal. Mijn excuses aan iedereen die al langs wist hoe geweldig deze groep was, ik heb ze verbazingwekkend genoeg pas enkele jaren geleden leren kennen en was er meteen wild enthousiast over. In plaats van al hun jongste albums te reviewen ga ik gewoon wat korte zaken bespreken van de platen die in mijn kast staan. Daarnaast ga ik ze in enkele paragrafen omschrijven met wat foto’s erbij. Net als bij alle andere dingen die ik hier post suggereer ik om gewoon de muziek voor zich te laten spreken en wat dingen van deze heren te beluisteren. Deze is echt moeilijk om in simpele woorden te beschrijven, het is een zeskoppige octopus (Wetenschappelijk gezien is dit onzin natuurlijk, maar het gaat ten slotte over kunst hier!)

Wat weet Wikipedia ons te vertellen?

Vaak is Wikipedia een goed startpunt om nieuwe onderwerpen te ontdekken. Zoals wel vaker het geval is geven ze een vrij sumiere samenvatting, maar er valt nog zoveel meer te zeggen over deze groep. Ga zeker ook eens kijken naar hun prolific discography!

Uiteraard kan King Gizzard gezien worden als Rock band, maar hun repertoire bevat zoveel verschillende stijlen en genres, dat het wel heel moeilijk is om ze in een bepaald vakje te duwen. Wikipedia vermeldt als belangrijkste stijlen Psychedelic Rock, Garage Rock, Psychedelic Pop, Progressive Rock, Heavy Metal en Neo-psychedelia.

Gisteren in Vorst Nationaal had ik even het gevoel een platenwinkel te zijn binnengewandeld. Ik zou kunnen klagen dat het aanbod eentonig was, gezien ze alleen werk van King Gizzard & The Lizard Wizard hadden. Ik ben er niet aan begonnen om ze te tellen, maar een van de platen die ik meegenomen heb was nummer 27 op de lijst. Ondanks het feit dat ze in 2010 gestart hebben staan er inmiddels 25 studio albums op de teller en een 15-tal live platen. Ik heb mezelf gelukkig een beetje kunnen inhouden om niet al teveel geld uit te geven. Ongetwijfeld zal er ooit een dag komen dat ik hun volledige oevre aan mijn platenkast kan toevoegen, maar dat zal nog wel enige tijd nodig hebben. Met dank aan mijn knappe anonieme assistent fotografe.

Hun jongste album The Silver Cord zou je kunnen omschrijven als een elektronisch album, uiteraard gekruid met de veelzijdige excursies die de heren maken tijdens een jam. Volgens de band zou deze tegelijkertijd heel hard verschillen van zijn voorganger van een half jaar eerder, maar er ook net heel compatibel mee zijn. Zo dadelijk meer over dat album.

Als er 1 iets is waar King Gizzard And The Lizard Wizard niet vies van zijn, dan zijn het wel lange titels. Hun bandnaam op zich spreekt wat dat betreft al boekdelen. Hun metalplaat die een jaartje geleden uitkwam heeft zo een lange titel dat ik even een pauze inlas middenin om naar adem te happen. Het gaat om “Petrodragonic Apocalypse; Or, Dawn Of Eternal Night: An Annihilation Of Planet Earth And The Beginning Of Merciless Damnation”. Ach, het zijn maar 18 woorden!

Uiteraard heb ik van deze heren nog wel wat meer platen in de kast staan, zoals deze 5 die ik gekocht heb meteen nadat mijn broer me enkele tracks van hen liet horen. Ik ga niet in detail treden over alle afzonderlijke platen, maar in typische King Gizzard stijl zijn ze allemaal net iets anders qua genre en sfeer. Van linksboven naar rechtsonder ziet u K.G. (Explorations Into Microtonal Tuning Volume 2), Flying Microtonal Banana (Explorations Into Microtonal Tuning Volume 1), Nonagon Infinity, Polygondwanaland and I’m In Your Mind Fuzz.

Aangezien een foto meer zegt dan 1000 woorden heb ik een paar foto’s toegevoegd van de show in Brussel gisteren. U kan zich wel voorstellen dat dit eclectisch is, het grijpt je bij de keel, zuigt je naar binnen, nodigt uit en doet je jezelf helemaal levend voelen. Welkom in het universum van King Gizzard And The Lizard Wizard! Het is hier luid, melodieus, snel en toch weer traag, stoner, psychedelisch, metal, electronisch, het is een waar koninkrijk, all hail King Gizzard!

The setlist in Brussel bestond uit 12 songs, of jams, of ja, stukken uit het Gizzverze! Ik verdenk de mannen ervan om tijdens hun jams weer een 3-tal nieuwe albums geschreven te hebben.

 1. Am I In Heaven ((teases of “Flamethrower”, “Cut Throat Boogie”, “Witchcraft”, and “Iron Lung”)
 2. Flamethrower
 3. Witchcraft
 4. Supercell
 5. Crumbling Castle
 6. The Fourth Colour
 7. This Thing
 8. Iron Lung
 9. Hypertension
 10. Work This Time
 11. Magma
 12. Float Along – Fill Your Lungs

De aandachtige lezer onder u heeft zeker opgemerkt dat met King Gizzard And The Lizard Wizard er wederom een rijk spectrum aan muzikale avonturen voor mij betekend heeft. Vorige zomer had ik de luxe om voor hen te werken in de frontstage op Pukkelpop. Uit meer dan 20 edities die ik bijwoonde is dit met stip de beste show die ik er ooit zag in de afgelopen decenia. Dus zorg dat volgende keer als ze in de buurt zijn je me vergezelt in dit unieke universum van King Gizzard!