Habanero Limoncello

Habanero Limoncello

Deze pikante variant van de Italiaanse
klassieker brengt het water in de mond.
Perfect als aperitief, digestief of gewoon
als shots bij andere drankjes met vrienden.

Inleiding

Limoncello is een heel gekende Italiaanse klassieker die bij velen in de smaak valt. Velen genieten ervan als een aperitiefje in de zomer of als digestief na een dineetje bij hun favoriete Italiaan. Je vindt het eveneens bij de dranken in supermarkten in de hele wereld, maar ik kan je nu al vertellen dat je hem daar nooit nog gaat zoeken eens je deze versie geprobeerd hebt. Na mijn eerst batch heb ik er al veel meer gemaakt en zit er standaard limoncello in mijn diepvriezer sinds die dag.

De redenen hiervoor zijn vanzelfsprekend:
(1) Limoncello is super lekker
(2) Limoncello is super eenvoudig om te maken
(3) Limoncello is snel om te maken
(4) Limoncello moet ALTIJD ijskoud gedronken worden

Het recept hieronder is gebaseerd op een recept van een Italiaanse vriend, wat ik vervolgens pikanter gemaakt heb, aangezien dat is wat ik graag doe. Als je de pepers in dit recept overslaat krijg je uiteraard ook een fantastische niet-pikante limoncello, eentje die ik naast de pikante versies steeds mee maak wanneer ik een lading opstart.

Ik heb dit recept bewust Habanero limoncello genoemd in plaats van pikante limoncello, aangezien ik wou benadrukken hoe – naar mijn bescheiden mening – habanero en limoncello werkelijk een gedroomd huwelijk zijn. Habanero pepers hebben citrustoetsen in hun aroma, wat hen heel natuurlijk doet opgaan in de smaak van limoncello dan eenderwelke andere peper die ik ooit geprobeerd heb. Ik neem aan dat het niet hoeft te verbazen dat ik er zo al wel een aantal uitgeprobeerd heb? Hieronder toon ik enkele voorbeelden van pepers die ik afgelopen zomer geprobeerd heb, maar ik zou iedereen aanraden om te experimenteren met hun eigen favorieten en om de hoeveelheid pepers naar smaak aan te passen. Hetzelfde geldt voor de overige ingrediënten, waarvan de verhoudingen gemakkelijk kunnen aangepast worden naar smaak. Het kan eveneens interessant zijn om te spelen met de infusietijd voor de verschillende stappen om het aroma aan te passen naar uw eigen smaak. Moest ik op die manier op een beter recept stoten in de toekomst dan zal ik het hier zeker posten!

Het recept dat ik hier beschrijf begint van 1 liter pure alcohol, wat voldoende is om ongeveer 3 liter limoncello te maken. De totale kost qua ingrediënten bedraagt om en bij de 50 EUR in Belgische supermarkten, wat wil zeggen dat de total kost ongeveer 17 EUR per liter limoncello is. Dat is ongeveer hetzelfde als wat je voor commerciële limoncello’s betaalt voor een halve liter in de supermarkt, en die gaat zeker niet zo goed zijn als je eigen fabrikaat!

Ingrediënten

 • 1 Liter “pure” alcohol (Typisch 96%)
 • 8 Citroenen
 • 1.2 kg Suiker
 • 1.4 l Water
 • Chili pepers naar smaak (suggestie van de chef: 3 à 12 habanero’s)

Bereiding

Laat ons er maar aan beginnen. Eerst en vooral hebben we voldoende grote weckpotten nodig. Ik opteer gewoonlijk voor potten van 2 liter, waarin ik start van een halve liter alcohol, wat na 3 weken anderhalve liter limoncello oplevert. Als je werkt met de aantallen uit de ingrediëntenlijst hierboven heb je een weckpot van 3 liter nodig, of kan je na de eerst infusieperiode de inhoud splitsen over meerdere weckpotten wanneer je de siroop toevoegt.

We beginnen met de citroenen grondig te wassen in water (ik laat ze typisch een uurtje in water liggen). Veel mensen zweren bij biologische citroenen om limoncello te maken, ik heb dit zelf nooit gedaan omdat ik altijd het gevoel heb dat ik wordt afgezet als ik biologische groenten en fruit koop. Het belangrijkste is om citroenen te kopen die er goed uitzien qua schil en die voldoende vers zijn. We gebruiken een dunschiller om de citroenen te schillen mixen deze schil met de alcohol in weckpotten, zoals getoond in de foto.

De eerste infusieperiode van limoncello. Weckpotten met een halve liter alcohol, schil van 4 citroenen en pepers toegevoegd naar smaak. Links: 6 verschillende limoncello infusies met peper. Rechts: Close-up van Habanero’s en citroenschillen in alcohol.

In het experiment op de foto heb ik 6 variëteiten getest met mijn oogst van het kweekseizoen 2021. De lijst hieronder geeft een overzicht van de infusies die ik getest heb, waarbij het aantal pepers per halve liter alcohol bij het begin en het totaal in het eindproduct staat aangegeven:

 1. Geen pepers (0 pepers / 0 pepers/liter)
 2. Moruga scorpion (1 chili / 0.667 pepers/liter)
 3. Carolina Reaper (1 chili / 0.667 pepers/liter)
 4. Habanero Red (3 chili’s / 2 pepers/liter)
 5. Carolina Reaper & Moruga Scorpion (1 van elk / 0.667 van elk per liter)
 6. Habanero Red (6 chili’s / 4 pepers/liter)

De weckpotten worden een week op een donkere en koude plaats bewaard. Een kelder is perfect, maar ook een donkere kast op kamertemperatuur volstaat.

Na ongeveer een week moet de siroop gemaakt worden en aan de potten toegevoegd worden. Het water en de suiker worden samen in een kookpot gebracht die vervolgens rustig verhit wordt tot alle suiker opgelost is. Het is niet nodig om het mengsel in te koken, maar het is aangewezen om rustig te roeren tot de suiker volledig is opgelost. Wanneer het mengsel is afgekoeld wordt er ongeveer 1 liter toegevoegd aan elke weckpot (voor een halve liter pure alcohol bij de start in dit voorbeeld). Van zodra de siroop toegevoegd wordt aan het mengsel zal dit meteen verkleuren tot de typische limoncello kleur, al kunnen de schakeringen licht verschillen van peper tot peper. De weckpotten worden nogmaals voor een tweetal weken op een koele en donkere plaats bewaard voor de tweede fase van de infusie.

De 6 variëteiten na toevoeging van de siroop bij het begin van de tweede fase van de infusie

Na twee weken is de limoncello zo goed als klaar. Er rest ons enkel nog het filterproces en de limoncello is helemaal klaar. Ik filter de inhoud van de weckpotten typisch twee maal door een koffiefilter, maar een filterdoek werkt even goed uiteraard.

Het resultaat na 3 weken infusie, 6 variëteiten limoncello

Na het filteren is de limoncello bijna klaar om geproefd te worden. We moeten enkel een paar uurtjes geduld hebben tot de limoncello afgekoeld is in de diepvriezer.

Zoals ik al eerder had aangegeven is Habanero limoncello mijn absolute favoriet, en beide sterktes hier vielen bij mij persoonlijk zeer sterk in de smaak. Voor zij die niet te extreem wensen te gaan zou een lagere dosis ook zekere voldoende punch moeten hebben. Tot mijn verbazing waren de experimenten met de Carolina Reaper en Moruga Scorpion niet al te extreem qua pikantheid, maar de specifieke smaken van deze twee pepers smaakten uiteraard sterk door in het aroma van de limoncello. Voor de fans van deze specifieke pepers is deze limoncello zeker een aanrader, maar persoonlijk gaat er niets boven de Habanero versie. Desalniettemin vind ik het rokerige karakter van de Carolina Reaper ook een bijzonder interessante smaak in combinatie met limoncello.

Rest me enkel nog
het volgende…

Gezondheid!

Serveertips

Alles wat je over normale limoncello kan vertellen geldt waarschijnlijk ook voor Habanero limoncello, maar misschien zijn de volgende tips ook zinvol…

 • Serveer altijd ijskoud, en bewaar limoncello steeds in de diepvries.
 • Merk op dat wanneer je pikante limoncello minder koud drinkt, de initiële pikantheid veel sterker zal zijn.
 • Het kan grappig zijn om pikante limoncello en gewone limoncello naast elkaar op tafel te zetten als verrassing voor je gasten. Uiteraard moet je dit alleen doen als je weet dat ze pikante dingen kunnen waarderen, het is geen ruzie waard.
 • Werkt bijzonder goed als aperitiefje voor een pikante maaltijd, of als digestief erna. Hetzelfde geldt voor het zomerse barbecue seizoen!