Ananas-Mango Habanero confituur

Ananas-Mango Habanero confituur

Een verrassend veelzijdige
zoete en pikante confituur…

Inleiding

Deze confituur heeft het in geen tijd geschopt tot een klassieker die nagenoeg altijd in mijn koelkast terug te vinden is. Het is één van de eerste pikante confituren die ik ooit maakte en het was meteen een schot in de roos. Zoals de meeste confituren is deze heel eenvoudig en snel om te maken, dus probeer hem zeker zelf eens uit!

Ingrediënten

De ingrediëntenlijst hier start van een volledige ananas en een volledige mango, wat iets meer dan 1 liter van deze confituur oplevert.

 • 1 Ananas
 • 1 Mango
 • 3 Limoenen
 • 200g Suiker
 • 1 Theelepel kaneel
 • Pepers naar smaak (mijn advies: 3 Habanero’s)

Bereiding

Begin met de mango en ananas te schillen en snij deze in grove stukken. Deze mogen meteen in de blender, tezamen met de stukken chili peper, het sap van de limoenen, de suiker en de kaneel. Na het fijnmalen tot een glad geheel wordt het mengsel vervolgens op een laag vuur ingekookt tot het de gewenste textuur heeft. Ik ga meestal voor een half uurtje tot een uurtje.

Al naargelang je persoonlijke smaak kan je de verhouding van de ingrediënten en kooktijd aanpassen om de gewenste smaak en textuur te bekomen. Als je liever een grovere confituur wenst kan je de stap in de blender overslaan en de mango en ananas wat fijner snijden en meteen in de kookpot gooien.

Merk op dat het limoensap en de (toegevoegde) suiker bijdragen aan de bewaartijd van de confituur. De fijngemalen versie zoals hier beschreven kan bovendien ook eenvoudig in kleinere porties ingevroren worden om langer te bewaren, zonder zijn textuur te verliezen. Met het recept zoals hier beschreven kan deze confituur eenvoudig voor enkele maanden bewaard worden in de koelkast. Met meer suiker kan de houdbaarheid ook verlengd worden.

Serveertips

Confituur is over het algemeen al super veelzijdig, en bijgevolg is het waarschijnlijk niet eens nodig om voor extra inspiratie te zorgen. Toch wil ik graag wat tips delen van combinaties die ik met deze confituur getest en goed bevonden heb…

 • Probeer deze eens op pannenkoeken bij het ontbijt en start de dag in stijl!
 • Smaakt super op brood, gewoon de confituur op zich, of in combinatie met kaas.
 • Smaakt super met gerechten van de grill, als plaatsvervanger of toevoeging aan pikante sauzen.
 • Voeg deze confituur eens toe aan gebakjes of desserts voor een milde pikante toets, het zal niet ontgoochelen. In de toekomst post ik zeker nog suggestierecepten.
 • Probeer deze eens in je curry’s voor een zoete toets…