Pikant Belgisch Wit-Blauw stoofvlees in Blauwe Chimay met Talisker Dark Storm

Pikant Belgisch Wit-Blauw stoofvlees in Blauwe Chimay met Talisker Dark Storm

Stoofvlees vol van smaken,
pikant en rokerig,
fris en zoet,
mét Belgische frieten!

Inleiding

Deze was al een tijdje geleden beloofd, en is bij deze zwaar overtijd! Waarom vraagt u zich misschien af? Wel omdat dit een gerecht is dat ik al zo vaak gemaakt heb, met aanpassingen links en rechts tot het op een punt dichtbij perfectie is aanbeland naar mijn persoonlijke bescheiden smaak. Laat me maar meteen bekennen dat ik dit recept meestal doe met Guinness in plaats van Blauwe Chimay, maar ik vergat de Guinness bij het boodschappen doen, en was dus aangewezen op wat de nachtwinkel in stock had. Hebben jullie geluk dat dat Blauwe Chimay was! Dit illustreert ook meteen hoe stoofvlees met een groot aantal (bruine) bieren gemaakt kan worden voor een super smaak. Als je een liefhebber bent, waarom niet eens met een lambic of een geuze proberen? Dit is niet het meest typische Belgische stoofvlees, aangezien het een paar bijzondere toetsen heeft, die gecombineerd zijn met klassieke Belgische trucjes. Laat me beginnen met de marinade voor het stoofvlees van mager runds…

Ingrediënten

Technisch gezien lijkt dit misschien wat vreemd om de ingrediëntenlijst te beginnen, maar we nemen een vliegende start en maken meteen de marinade voor het stoofvlees. We snijden de (vaste) ingrediënten in de onderstaande lijst allemaal fijn en mixen ze met de vloeibare ingrediënten. We voegen het vlees in (fijne) stukken toe aan de mix en mengen het geheel goed, waarna we het bedekken met aluminium of plastic folie om het voor een (paar) uur te laten rusten in de koelkast. Overnacht zou net zo goed werken, kijk gewoon wat jou het beste uitkomt! Merk op dat de ingrediënten hier voor 2 kg rundvlees zijn genomen, dus pas de verhoudingen aan naar uw persoonlijke smaak, maar denk eraan dat 2 keer zoveel maken niet het dubbele kost in tijd en werk! Ik kook vaak graag grotere porties zodat ik een deel kan invriezen voor op een donkere regenachtige dag. Voor een extra rokerige toets voeg ik vaak gerookt paprikapoeder of chipotle toe aan deze marinade!

 • 2 kg (mager) Rundvlees
 • 100 ml Arachideolie
 • 10 ml Talisker Dark Storm
 • 20 g Verse koriander 
 • Enkele takjes (verse) Tijm
 • Een kleine ui
 • 3 Spaanse rode pepers (Sterker kan uiteraard ook, Habanero is uw vriend!)
 • 1 el Komijn (poeder)
 • (Zwarte) Peper en Zout naar smaak
 • (Optioneel) Sap van enkele limoenen

Nu we het vlees aan het marineren zijn kunnen we naar de rest van de ingrediënten kijken. We zijn al halfweg met de voorbereidingen, maar uiteraard is de kooktijd een ander verhaal! Dit is eigenlijk alles wat we verder nog nodig hebben voor de saus, niet te ingewikkeld, toch?

 • 2 Flesjes Blauwe Chimay
 • 500 g (bruine) Champignons
 • 2/3 Grote Rode Ajuinen
 • 2/3 Zoete paprika’s
 • 4 Snedes (bruin) brood
 • 4 Eetlepels mosterd

Bereiding

Zoals hierboven reeds gezegd is het merendeel van het werk reeds gedaan. Snijdt de groenten voor de saus grof zoals getoond in de foto hierboven. Zet een grote kookpot op een heet vuur en bruin het gemarineerde vlees hierin. Roer voldoende tot alle vlees mooi gekleurd is.

Eens het vlees gekleurd is voeg je de overblijvende groenten toe, samen met de Blauwe Chimay. Laat het geheel rustig sudderen op een laag vuurtje voor (4-6-8) uur, hoe langer hoe beter! Roer af en toe door de pot.

Wanneer alles 1 mooi geheel vormt, voeg dan de snedes brood, elk besmeerd met een eetlepel mosterd aan de saus toe. Dit zal zorgen voor een goede binding!

Serveertips

We zijn dus al aan het proeven toe? Inderdaad, daar zijn we al! Ik serveerde deze schotel vandaag met Belgische frieten en een groene salade. Dit stoofvlees is ook leuk met rijst, puree of gekookte aardappelen, waar u ook zin in heeft!

 • Stoofvlees wordt altijd beter na een nachtje rust!
 • Laat het bij voorkeur de tweede dag nog enkele uren zachtjes sudderen. Je zal het je niet beklagen!
 • Dat deed ik ook voor het stoofpotje hier rechts. Ik liet het stoofvlees een nachtje rusten, voegde wat verse ui en aardappelen toe en liet dat rustig inkoken. Super!
 • De frieten zijn niet verplicht, maar sterk aangeraden als beste match!
 • Bier is niet verplicht, maar kan de ervaring enkel ten goede komen!
 • Salade is (zoals gewoonlijk) puur decoratief!