Traag Gegaarde Habanero Hot Ribs in Honing en Mosterd Marinade

Traag Gegaarde Habanero Hot Ribs in Honing en Mosterd Marinade

Pikante en zoet-zure Varkensribbetjes
in een marinade van Honing en Mosterd
traag gegaard to perfectie!

Inleiding

Well het is geen geheim dat ik van traag gegaard eten houd, en het recept van vandaag vormt daar geen uitzondering op. Deze traag gegaarde ribbetjes zijn heel snel en eenvoudig qua voorbereiding, maar het garen vraagt geduld. Maar ach, dat gaf mij de tijd om het recept hier al voor jullie neer te pennen tijdens het koken. Je maakt even de marinade en laat de ribbetjes daar minstens een uurtje in marineren. Als je de tijd hebt kan je dit ook rustig de dag ervoor al doen! Ik had vandaag niet veel zin om tijd te steken in de bijgerechten, dus ik bakte er wat kroketjes uit de oven bij samen met een slaatje. Het gaat hem uiteindelijk om de ribbetjes, en de Habanero smaken! Zoals in een aantal van mijn recente posts heb ik ook hier Habanada toegevoegd om nog meer van die aroma’s los te brengen. Ik maakte vandaag eveneens een nieuwe pikante saus die hier heel lekker bij is, maar ook de Gerookte Laphroaig-Habanero Barbecue Saus van vorige week ging er goed bij! Geen verrassing uiteraard dat ik beide geprobeerd heb!

Ingrediënten

Vandaag maakte ik maar een enkele portie van ongeveer 500 g ribbetjes. Dat mag misschien veel lijken, maar dit is de standaard portie die je op restaurant ook krijgt. In een ver verleden verloor ik ooit een eetwedstrijdje van een kameraad omdat ik slechts 2 kg op kreeg en hij 2.5 kg. Maar bon, simple, efficient en snel, zoals ik het graag heb qua voorbereiding.

 • 500 g Varkensribbetjes
 • 1 el Mosterd
 • 1 el Honing
 • Sap van 1 Limoen
 • 2 el Arachideolie
 • 1 koffielepel gerookt paprika poeder
 • Verse tijm
 • 1 Ajuin
 • Zout en Peper naar smaak
 • Chili pepers naar smaak. Ik ging voor 1 Habanero Burning Bush en 1 Habanada vandaag.

Bereiding

Aangezien we traag gegaarde ribbetjes maken zal het garen in de oven het meeste tijd vergen. Het idee is om de smaken van de marinade te infuseren in het vlees. De marinade zelf maken duurt maar enkele minuten. We leggen de ribben in een ovenschotel en doen er aan beide kanten rijkelijk marinade over. We laten ze vervolgens minstens een uur rusten in de koelkast, bedekt met plastic folie.

We snijden eerst de ajuin, chili pepers en tijm heel fijn. We doen alles in een kommetje en voegen ook de vloeibare ingredienten toe, met name het limoensap, olie, mosterd en honing. We kruiden alles met gerookt paprikapoeder en peper en zout naar smaak.

Eens de marinade zijn magie gedaan heeft kunnen de ribbetjes de oven in. Ik bedek ze aanvankelijk met een aluminium folie en zet ze in de oven op 180 graden. Dit laat toe om de ribbetjes traag te garen en hun vochtigheid te behouden. Ik zou zeggen dat je minimum een uurtje nodig hebt, maar zelf ga ik vaak voor anderhalf tot 2 uur. De laatste 15 minuten neem ik de aluminium folie van de ribbetjes en zet ik de oven op een 250 graden om ook de buitenkant wat te laten grillen. Daarna is het vlees zo zacht dat het gewoon van de ribbetjes afvalt en een smaakexplosie teweeg brengt.

Vandaag voegde ik tijdens dat laatste kwartiertje ook wat kroketjes toe zodat alles tegelijkertijd klaar zou zijn.

Op de foto hiernaast zie je de ribbetjes voor de laatste grill-ronde, na een kleine 2 uur op 180 graden. De gril geeft finaal een kostje op basis van onze marinade!

Serveertips

Dit is hoe ik mijn ribbetjes vandaag serveerde. Zij zijn de hoofdschotel, al de rest is optioneel!

 • Zou goed gaan met eenderwelk aardappel gebaseerd bijgerecht, met Frietjes in het bijzonder!
 • Ook super met gewoon wat brood!
 • Voeg wat extra pikante saus toe, als je dat aankan!