Physalis Habanero Hot Sauce

Physalis Habanero Hot Sauce

Een zoetzure pikante saus
van gouden Physalis besjes
en gouden Habanero Burning Bush!

Inleiding

De naam Physalis doet misschien niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Zo was het ook voor mij toen een collega me zo’n plant gaf in ruil voor een peperplantje van mij. De plant groeide heel snel tot wel twee meter groot, maar omdat ze nu nog niet in bloei stond besefte ik dat ik van deze besjes geen pikante saus zou kunnen maken met verse Habanero’s. Ik heb dan maar een halve kilo gekocht voor een 10 EUR, maar ik had er mijn zinnen nu ook eenmaal op gezet om een pikante saus te maken van deze zoete lekkernijen. De besjes zijn zoet en hebben een zeer uitgesproken en specifieke smaak, terwijl ze vrij hard maar toch zacht zijn, een beetje sponsachtig als het ware. Ik koos ervoor om het recept eenvoudig te houden en om met allemaal goudgele en oranje ingrediënten te werken. Zoals ik verwacht had werkt deze combinatie voortreffelijk. De saus heeft een stevige pikante punch en de uitgesproken aroma’s van de Physalis besjes.

Ingrediënten

 • 500 g Physalis
 • Sap van 3 Limoenen
 • 3 Ajuinen
 • 2 Gele Paprika’s
 • 150 ml Rode Wijnazijn
 • 1 koffielepel Kaneel
 • Zout en Peper naar smaak
 • Chili pepers naar smaak. Ik ging voor 10 Habanero’s en 10 Habanada’s deze keer.

Bereiding

Zoals de meeste pikante sauzen is ook deze super eenvoudig om te maken. Snijdt alle fruit en groenten grof and doe ze samen met de overige ingrediënten in de blender. Laat alles mixen tot je de gewenste consistentie bereikt, zoals op de rechtse foto getoond. Doe het mengsel in een kookpot en laat het of een zacht vuurtje sudderen voor een half uur. Je kan de saus tot een gladder geheel maken door ze nogmaals te mixen. Je zou de saus ook kunnen zeven, maar ikzelf heb liever nog wat pulp in mijn pikante sauzen!

Serveertips

The oranje-gouden kleur van deze fles ziet er fantastisch uit langs een van mijn Bonchi-plantjes. Deze is lekker veelzijdig, net als de meeste pikante sauzen die hier eerder al gedeeld werden.

 • Probeer deze eens met een omelet!
 • Goed in combinatie met gegrild vlees, eenderwelk vlees!
 • Leuk met een curry!