Gerookte Laphroaig-Habanero Barbecue Saus

Gerookte Laphroaig-Habanero Barbecue Saus

Een rokerige barbecue saus
vol van Habanero en Laphroaig aroma’s…
Zoet en zuur, heet en rokerig,
maar bovenal zeer veelzijdig!

Inleiding

Als er verse Habanero oogst is dan it de tijd aangebroken om nieuwe pikante sauzen te maken! Elk jaar probeer ik wat nieuwe dingen uit en maak ik sommige van mijn favorieten opnieuw of maak ik er een bewerking van. De saus van vandaag deelt heel wat ingrediënten met de Smokey Hot Italian Fire saus van afgelopen zomer, maar ze verschilt er ook op een aantal vlakken van. Ik wou voor een ander soort gerookte smaak gaan, iets wat perfect past bij een sappige steak van de barbecue weet je wel? Ik marineer mijn steak meestal al in whiskey, dus waarom geen whiskey toevoegen aan mijn pikante saus? Samen blenden met veel groenten, iets zoet, iets zuur en een massa Habanero en Habanada pepers! Ik koos vandaag voor 4 Rode Habanero’s, 6 Gele Burning Bush Habanero’s en 10 Habanada’s. Deze laatste zijn op zich heel interessant, aangezien ze exact dezelfde smaak hebben als Habanero pepers, maar zonder enige pikantheid. Dit wil zeggen dat je eenderwelk gerecht de smaak van Habanero kan meegeven, ook als je de pikantheid redelijk wil houden. Zoals steeds stel ik voor dat u het recept aanpast naar uw eigen smaak!

Ingrediënten

De ingrediënten hieronder zijn goed voor iets meer dan 1 liter van deze saus. Dat mag dan veel lijken, maar door de zuurheid van de azijn en de limoen houdt deze saus makkelijk een jaartje in de koelkast en zal ze gedurende deze periode verder “rijpen” en licht fermenteren. Over tijd zal u dit wel merken in de smaak en vindt u misschien een sweet spot wanneer ze voor u op zijn best smaakt.

 • 3 Tomaten
 • 3 Ajuinen
 • 2 Rode Paprika’s
 • 4 Teentjes Look
 • 2 Stengels Prei (vergeten in deze foto)
 • Sap van 3 Limoenen
 • Verse Bladpeterselie
 • Verse Tijm
 • Blikje tomatenpuree
 • 100 ml Laphroaig
 • 150 ml Rode Wijnazijn
 • 2 Eetlepels (peren) siroop
 • 2 Koffielepels gerookt paprikapoeder
 • Pepers naar smaak. Hier 10 Habanero’s en 10 Habanada’s
 • Zout naar smaak

Bereiding

Ik heb het al eerder gezegd, en ik zal het nog eens herhalen, pikante sauzen maken is super makkelijk en snel. Hetzelfde geldt voor het recept van vandaag! Gooi alle ingrediënten in de blender en de helft van het werk is reeds gedaan!

Zoals u kan zien op de foto links ben ik begonnen met alle groenten in de blender te doen. Dat is het limoensap, ajuin, paprika, tomaten, tijm, selder, peterselie, look en uiteraard de chili pepers. Aangezien dit de blender al goed vulde heb ik deze eerst al even laten mixen alvorens de rest toe te voegen. Na toevoegen van de overige ingrediënten en nog even verder mixen bekomen we het gladde geheel op de foto rechts.

Het enige wat ons nog rest is om de saus een half uurtje in te laten koken, of zolang u wenst al naargelang de gewenste textuur of pikantheid. Langer inkoken zal de initiële scherpte milderen en een nog fellere slow burn kunnen opleveren. Na een half uurtje heeft de saus nog een stevige eerste punch in combinatie met een sterke langdurige after burn. Zoals ik het graag heb!

Ik besloot tijdens het inkoken wel om nog voor een extra ronde mixen te gaan, maar dan met de soepmixer en de saus op een laag vuurtje. Ik heb ze vervolgens zo gebotteld, maar naar smaak kan u deze saus uiteraard ook zeven. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een deel van de ingrediënten niet te blenden maar als stukjes in de saus toe te voegen.

Serveertips

Ik heb al wel eerder gezegd dat ik nagenoeg elke pikante saus graag eet op een omelet, maar vandaag zie je daar het bewijs van. Dit is de saus die ik gisteren klaarmaakte en als ontbijt op mijn omelet testte vandaag. De saus heeft een uitgesproken Habanero aroma, waarschijnlijk omwille van de extra Habanada pepers. Ze heeft een rokerige toets van de whiskey, een zoete toets van de siroop en een stevige initiële punch en een lange after burn van de Habanero. Dus ja, ik vind deze fantastisch! Waarom heb ik dit nooit eerder geprobeerd?

 • Probeer deze eens met gegrild vlees van de barbecue, deze twee zijn voor elkaar gemaakt!
 • Voeg deze eens toe aan een pastasaus tijdens het koken of bij het serveren voor wat extra pikante toetsen!
 • Probeer eens op een broodje met wat kaas of ham, of eender wat u lekker vindt!