Mosselen met Habanero en Limoen in Geuze Boon

Mosselen met Habanero en Limoen in Geuze Boon

Pikante variant op een klassieker,
met een zure twist om het initiële
vuur van de Habanero te blussen
en een slow burn te behouden…

Inleiding

Zoals de meesten wel zullen weten houden Belgen van Mosselen. “Mosselen met friet” (op zijn Vlaams) of “Moules-Frites” (op zijn Frans) kan je werkelijk in elke uithoek van het land vinden. Uiteraard is niet iedereen een liefhebber, maar velen van ons, mezelf inclusief zijn er gek op! Persoonlijk ga ik maar zelden mosselen eten op restaurant, omdat ik steeds een beetje het gevoel heb om bestolen te worden. Mosselen zijn op zich zo eenvoudig om te bereiden, en met de huidige prijzen in de supermarkt maak je ze al voor 7-8 EUR. In het recept hieronder maak ik de mosselen van scratch, net als de mosselsaus en serveerde ik ze samen met ovenkroketjes. In dit recept gebruikte ik 1 Habanero en 1 Habanada, samen met het sap van een halve limoen en het Geuze Boon bier om de mosselen in te stomen. Merk op dat andere zure bieren hier ook perfect zouden werken, evenals zoete bieren, waarmee ik waarschijnlijk in de toekomst nog wel eens ga experimenteren.

Wat betreft de pikantheid moet ik wel zeggen dat dit even een gok was, aangezien 1 habanero op een portie al een stevige pikantheid kan geven, in het bijzonder wanneer de kooktijd vrij beperkt is. De zuurheid van de limoen en de Geuze gaan dan wel de eerste scherpte blussen, maar met slechts 7 tot 8 minuten tijd om de mosselen te stomen zal het nog een vrij stevige pikantheid hebben! Merk op dat als je voor een snellere versie van dit recept wil gaan je ook kan werken met de kant-en-klare groentenmix uit de supermarkt in combinatie met limoen en Geuze. Ik heb dit enkele weken geleden eens getest met droge Habanero flakes, maar ik kan je toch zeggen dat vers moeilijk te kloppen blijft!

Ingrediënten

De ingrediënten in de foto zijn enkel voor de mosselen, deze van de saus toon ik later in de sectie bereiding. De ingredienten voor zowel de mosselen als de saus staan wel in het lijstje hier. We maken vandaag maar 1 portie mosselen klaar.

 • 1 kg Mosselen
 • 3 Stengels Selder
 • 2 Ajuinen
 • 1 Zoete puntpaprika
 • Verse Bladpeterselie
 • Verse Tijm
 • Sap van 1 Limoen
 • 1 Eetlepel Mosterd
 • 1 Eetlepel Mayonaise
 • 100 ml Geuze Boon
 • 50 g Boter / 50 ml Olie
 • Pepers naar smaak. Hier 1 Habanero en 1 Habanada. 
 • (Zwarte) Peper naar smaak

Bereiding

Hoewel mosselen niet lang moeten koken is de voorbereiding belangrijk zodat je de mosselen tezamen met de bijgerechten kan serveren. Mosselen zijn immers snel te ver gekookt en verliezen dan veel van hun smaak, dus de timing met koken en serveren is cruciaal.

We beginnen met de mosselen zelf. Hoewel deze kant-en-klaar voor gebruik verpakt zouden moeten zijn reinig ik ze altijd enkele malen door te spoelen. Ik probeer ook steeds mosselen zo vers als mogelijk te kopen, liefst de dag zelf of de dag ervoor verpakt. Hoe verser ze zijn, hoe groter de kans dat ze nog allemaal leven. Ik spoel de mosselen een eerste keer in gezouten water. Degenen die licht open stonden gaan zich dan meestal reeds sluiten, wat er op duidt dat ze nog leven. Ik laat ze een paar minuten rusten en spoel vervolgens nog twee keer met vers water (zonder zout). Daarna verwijder ik schelpen die nog open staan of beschadigd zijn.

De mosselsaus kan ook op voorhand gemaakt worden in een handomdraai. De 4 ingrediënten zie je in de foto linksboven. We voegen ze samen in een kommetje en roeren alles tot een goudgeel geheel. Soms kan het leven eenvoudig zijn!

Op de foto zie je de grof gesneden groenten klaar om in de mosselpot gestoofd te worden. Het gaat om de selder, paprika, pepers, ajuin, peterselie en tijm. We voegen de boter/olie toe in de mosselpot op hoog vuur en voegen de groenten en het sap van een halve limoen toe. Qua kruiding voegen we enkel wat (zwarte) peper toe, aangezien de mosselen reeds voldoende zout bevatten. Eens de groentjes gestoofd zijn voegen we de Geuze toe. Eens deze begint te koken voegen we de mosselen toe en leggen het deksel erop. Na 7 tot 8 minuten gaan de mosselen gaar zijn. Halfweg, na 3 à 4 minuten schud je de mosselen een keer stevig op en dan laat je ze nog even verder garen. Na een 7-tal minuten kan je even kijken of alle mosselen reeds open zijn. Moest dat niet het geval zijn, geef ze dan nog een half minuutje tot een minuutje meer. Daarna zouden alle mosselen klaar en open moeten zijn!

Mosselen hebben geen bijzondere presentatie nodig. Ik heb er een takje peterselie en wat limoen bij gelegd, maar eigenlijk is het geheel klaar zoals het van het vuur komt! Geniet ervan nu ze nog vers zijn!

 • Uiteraard zijn mosselen geweldig met Belgische Frieten
 • Serve it with the beer you used in preparing, here Oude Geuze Boon
 • Zoete fruitbieren zouden hier ook goed bij passen!
 • Curry toevoegen zou ook een leuke variant op dit thema zijn!