Nieuw artikel gepubliceerd in ACS Photonics

Nieuw artikel gepubliceerd in ACS Photonics

Het artikel “Highly Selective Color Filters Based on Hybrid Plasmonic-Dielectric Nanostructures” van Anabel De Proft werd gepubliceerd in ACS Photonics. In dit werk dat deel uitmaakt van haar doctoraatsonderzoek tonen we hoe hybride plasmonisch-diëlektrische kleurenfilters kunnen gerealiseerd worden voor multi-spectrale beeldvorming. De filters hebben smalle lijnbreedtes van 25 nm in combinatie met een transmissie intensiteit van meer dan 50%, en dit over het gehele zichtbare spectrum. Deze filters behoren tot de meest efficiënte in hun soort, wat een verrassend resultaat is aangezien ze in bovenaanzicht voor 100% bedekt zijn met metaal. And we all love metal, don’t we?!

De uitmuntende performantie van deze filters is het resultaat van een complexe interactie van meerdere plasmonische en diëlektrische resonanties die resulteren in smalle maar uitgesproken transmissie-pieken in combinatie met een sterke suppressie van de andere kleuren in de nabijheid. Deze samples werden geproduceerd met CMOS-compatibele processen op kwarts substraten in onze 200 mm piloot-lijn, wat toelaat om ze ook te implementeren in post-processing op standaard CMOS camera’s. Hoewel deze filters iets minder performant zijn dan klassieke hyperspectrale filters op het vlak van lijnbreedte maakt het kleine aantal proces stappen hun tot ideale kandidaten voor multispectrale beeldvorming.

Als één van de dagelijkse begeleiders van dit werk feliciteer ik Anabel met deze mooie resultaten en wil ik eveneens alle co-auteurs danken voor hun waardevolle bijdrages!

De header van deze website toont overigens de samples uit dit artikel!

Het volledige verhaal kan u hier lezen!