Curry met traag gegaard varkenshaasje, kokosnoot en limoen

Curry met traag gegaard varkenshaasje, kokosnoot en limoen

Een traag gegaard en traag brandende
zure curry met varkenshaasje
gemarineerd in limoen, kokosnoot,
chili pepers en rode wijn azijn

Inleiding

Het is misschien een beetje verrassend dat het zo lang geduurd heeft voor ik hier een curry recept gepost heb, aangezien ik er minstens eentje per week kook! Vandaag koos ik voor een eenvoudig recept dat verrassend vol is van smaken en toch super snel klaar te maken valt. Het is een traag gegaarde curry, dus de echte kooktijd kan wel een paar uurtjes in beslag nemen. Ik ga typisch voor twee tot drie uur. Onderaan geef ik nog wat extra suggesties en opmerkingen rond de geheimen voor een goede pikante en traag brandende curry. Het grootste voordeel aan curry’s is dat de recepten gemakkelijk gewijzigd kunnen worden al naargelang uw eigen smaak. Voor een zoetere versie zou u verse mango, ananas of kiwi kunnen toevoegen. Ik verzeker u dat dit perfect zou werken, en in de toekomst post ik waarschijnlijk nog wel een recept in die zin.

Ingrediënten

De ingrediënten hieronder volstaan voor 4 tot 5 porties van deze curry. Ik raad per portie een zakje rijst van 125g aan wanneer dit de hoofdschotel is.

 • 500g Varkenshaasje
 • 20g Koriander
 • 4 Limoenen
 • 3 Ajuinen
 • 50 ml Arachideolie
 • 50 ml Rode wijn azijn
 • 500 ml Kokosmelk
 • 800g groenten naar keuze (Ik gebruikte een mix van prei, kool, groene paprika, rode ui en verse chili)
 • 5 Eetlepels Kerry poeder
 • 3 Eetlepels komijn
 • 3 Eetlepels kurkuma
 • 3 Eetlepels tandoori
 • Zout naar smaak
 • Chili pepers naar smaak. Ik gebruikte mijn pikante mix gedroogde pepers van afgelopen zomer, samen met een zestal Spaanse chili’s en wat extra schijfjes uit de groentenmix.

Bereiding

Eerst marineren we het vlees, wat reeds de helft van het werk is. We snijden het varkenshaasje in kleine blokjes. We voegen de olie, het limoensap, de rode wijn azijn en de helft van de kokosmelk toe. We snijden de ajuinen, koriander en verse pepers en voegen ook deze toe aan het geheel. We voegen eveneens de overige kruiden toe, namelijk kerrie poeder, komijn, kurkuma, tandoori, zout en chili vlokken. We mengen het geheel goed onder elkaar en laten het minstens een half uur rusten in de koelkast. De smaken in de marinade infuseren het vlees voor een ongekende smaak!

Vervolgens gaan we het gemarineerde vlees op hoog vuur beginnen kleuren tot het mooi gebruind is. Daarna voegen we de groentemix toe en schakelen we over op een lager vuurtje. We blijven goed roeren en voegen de andere helft van de kokosmelk toe en eventueel wat water voor een iets vloeibaardere curry. Laat het geheel minstens een half uurtje sudderen op laag vuur, maar bij voorkeur langer voor extra smaak en een nog trager brandend effect.

 • Het eindresultaat ziet u hiernaast. Een pikante traag brandende curry met zure toetsen.
 • Hier geserveerd met rijst, maar zou net zo lekker zijn met couscous, pasta, noodles of aardappelgerechten.
 • Gaat super samen met een zuur bier, zoals mijn favoriete lambiek bier, de oud Geuze Boon. En ja, ik drink deze uit het flesje, want zo heb ik hem nu eenmaal het liefst!
 • De limoen en de rode wijn azijn geven een zure toets aan het gerecht en nemende scherpte van de pepers weg, resulterend in een tragere afgifte van de pikantheid.
 • Een andere groentemix past net zo goed bij dit recept, kies naar eigen smaak!
 • Een curry als deze kan perfect in een zoete versie gemaakt worden met vers fruit of met kruiden zoals kaneel of saffraan.