Pikante gevulde paprika’s in een rode wijn saus

Pikante gevulde paprika’s in een rode wijn saus

Het perfecte huwelijk tussen
paprika en chili peper
met een Italiaanse toets

Inleiding

Gevulde paprika’s komen terug in veel verschillende keukens in de wereld. Soms wordt gewerkt met groenten en rijst, soms met vlees en vaak met een mix van dit alles. In dit recept koos ik voor een mix van varkens- en kalfsgehakt, op smaak gebracht met zongedroogde tomaten, verse basilicum, ajuin en chili pepers. Dezelfde ingrediënten vormen ook de basis van de bijbehorende saus met rode wijn.

Ingrediënten

De ingrediëntenlijst hieronder is goed voor 3 tot 4 porties van dit gerecht. Het recept beschrijft alleen de gevulde paprika’s en de saus, aangezien deze makkelijk gecombineerd kunnen worden met andere bijgerechten. Ik koos vandaag voor aardappelpuree en een groene salade.

 • 500g gehakt
 • 3/4 paprika’s
 • 500g champignons
 • 1 Kleine ui
 • 2 Grote rode uien
 • 20g verse basilicum
 • 1 ei
 • Paneermeel
 • 100g zongedroogde tomaten
 • 1 glas zoete rode wijn
 • 1 blik tomatenpuree 
 • Chilipepers naar smaak. Ik koos voor 5 jalapeños en chipotle
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding

Aangezien de gevulde paprika’s gegaard worden in de oven maken we deze eerst en concentreren we ons daarna op de saus. Er is immers genoeg tijd wanneer de paprika’s in de oven staan!

Eerst snijden we de kleine ui, de helft van de basilicum, de helft van de zongedroogde tomaten en twee chili pepes. Zorg ervoor dat alles heel fijn gesneden is, zodat het mooi tussen het vlees gemengd kan worden. Voeg alles samen met het vlees in een mengkom, samen met het ei en paneermeel en meng het tot het de gewenste textuur heeft. Per portie gebruiken we een halve paprika die we opvullen met het vleesmengsel. Ik geef er de voorkeur aan om de bovenzijde van het vlees even aan te kleuren in een braadpan met wat boter of olie, maar deze stap kan eventueel overgeslagen worden. Na een vijftal minuten leg ik de paprika’s in een ovenschotel en bedek ik ze met aluminium folie. Vervolgens worden ze verder gegaard in de oven voor een uurtje aan 180 graden. De aluminium folie zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig blijft.

De saus kunnen we vervolgens maken in dezelfde pan waar we de paprika’s in aangekleurd hebben. Eerst voegen we de grof gesneden champignons toe en kruiden we ze met zout, peper en chipotle. Vervolgens voegen we de rest van de paprika’s, chili pepers, zongedroogde tomaten, basilicum en de twee rode ajuinen toe. Deze worden allemaal vrij grof gesneden. Na enkele minuten voegen we de tomatenpuree toe, samen met de rode wijn. Afhankelijk van hoe u dit gerecht wenst te serveren kan u indien nodig nog wat water toevoegen om de gewenste textuur te bereiken. Laat alles een half uurtje sudderen op een laag vuurtje. Van zodra de paprika’s gegaard zijn in de oven zijn we klaar om te serveren met de bijgerechten van uw keuze!

Serveertips

 • Dit recept werkt ook super met rijst, couscous of aardappelen als bijgerecht!
 • Als u liever zonder de rode wijn werkt kan ketchup een goed alternatief zijn om een zoete toets aan deze saus te geven. Dit werkt voor alle soorten tomatensauzen en ik voeg er ook steeds wat toe aan mijn spaghetti bolognese.
 • Hetzelfde recept kan net zo goed met andere soorten gehakt. Kippengehakt of rundsgehakt zijn aanraders.
 • De mix van ingrediënten in het vlees kan uiteraard eenvoudig aangepast worden aan uw persoonlijke smaak. Experimenteer om uw persoonlijke favoriet te ontdekken!
 • Ik koos in dit gerecht voor rode paprika’s omdat deze het zoetst zijn. Uiteraard zouden gele of groene paprika’s net zo goed uitpakken!
 • Ik koos in dit geval voor bruine champignons vandaag omdat deze minder water bevatten dan hun witte broertjes. Daardoor is het gemakkelijker om ze te bakken, aangezien witte champignons meteen hun vocht loslaten waardoor ze eerder gekookt dan gebakken worden.