Pikante Mexicaanse burgers

Pikante Mexicaanse burgers

Een pikante burger met een Mexicaanse twist
Een infusie van smaken in het vlees
en afgewerkt met pikante gerookte saus

Inleiding

Ik heb altijd van burgers gehouden en heb er in de loop der jaren zoveel verschillende gemaakt, dat het niet meer dan logisch leek om er hier eentje te delen. Merk op dat we het hier niet hebben over het schoenzool type burger dat je in bepaalde ketens krijgt, we hebben het over echte burgers. Ik kan niet beweren dat het de “best burger in town” zou zijn, maar wel dat het de beste is die ik hier al gegeten heb. Het moet niet verbazen dat ik veel burgerzaken geprobeerd heb de afgelopen jaren. Velen claimen om zogenaamde “gourmet” burgers te maken, maar wat mij meestal ontgoocheld is dat het gourmet gedeelte meestal enkel in de toppings zit. Het vlees is meestal standaard, saai, soms zelfs aan de droge kant. De burgers die ik hier vandaag maak zijn eigenlijk heel eenvoudig en makkelijk aanpasbaar aan uw persoonlijke smaak.

Maar wat maakt deze burgers anders dan de rest, en waarom? Het belangrijkste aspect is dat de smaken allemaal in het vlees verwerkt worden, samen met de nodige mix van ingrediënten om ervoor te zorgen dat de burgers sappig blijven, zelfs wanneer ze goed doorbakken worden. Een burger kan uiteraard niet zonder een aantal essentiële ingrediënten zoals spek en kaas. Het spek speelt hier een belangrijke rol. Eerst en vooral omdat spek belangrijk is. Ten tweede omdat het elk gerecht beter maakt. Maar het belangrijkste aspect hier is dat we het gebruiken om de burger in te pakken. Dit helps om de burger binnenin sappig te houden en om de burger samen te houden. Bovendien zullen de dunne plakjes spek niet meteen samenkrimpen wanneer ze de grill opgaan.

Burgers worden vaak geserveerd met bijgerechten zoals Belgische frieten en koolsla, die ook deel uitmaken van mijn bereiding vandaag, maar niet besproken zijn in het recept. Alle andere geheimen van mijn favoriete burger vind je hieronder.

Ingrediënten

Vandaag maakte ik 3 burgers van elk een 200 gram. Pas de verhoudingen aan als u voor andere hoeveelheden of afmetingen wenst te gaan.

 • 550g gemalen biefstuk
 • 20g verse koriander
 • Een halve ui
 • Sap van 2 limoenen
 • 1 koffielepel Komijn, Chipotle, Gerookt paprikapoeder en Cajun
 • Zout naar smaak
 • Verse chili pepers (ik koos vandaag jalapeños)
 • 1 Ei (optioneel)
 • Panneermeel
 • 6 Plakjes ontbijtspek

Aangezien we nog een halve ui overhebben gebruik ik deze vandaag om wat zure uitjes te maken om te gebruiken als topping. De uitjes worden in rode wijnazijn gelegd en in de koelkast bewaard. Dit kan gemakkelijk vooraf gedaan worden. Voor de volledigheid vind je hieronder de rest van ingrediënten die ik vandaag gebruikte, aan te passen naar uw persoonlijke smaak.

Bereiding

Voor de burgers snijden we de halve ui, de koriander en chili pepers heel fijn. We mengen ze met het sap van de limoenen en alle kruiden. Het geheel mengen we onder de gehakte biefstuk. Typisch gaat het geheel vrij vochtig zijn op dit moment, dus we voegen paneermeel toe en blijven mengen tot we de gewenste textuur bereiken. Moest het geheel te droog zijn (teveel paneermeel gebruikt bv.) dan kan u eventueel een ei aan het geheel toevoegen.  

Daarna gaan we de burgers vorm geven en pakken we ze elk in met 2 plakjes spek. Deze zorgen ervoor dat de burger binnenin sappig blijft tijdens het grillen.

Het belangrijkste gedeelte van het werk is hiermee klaar. Nu moeten de burgers enkel nog gegrild en opgediend worden. De beste burgers maak je uiteraard op een hout of houtskool grill, maar ook een elektrische grill brengt je al een eind. Ik koos voor rucola en tomaat onder de burger en erbovenop cheddar, de zure uitjes en pikante saus.

Serveertips

Hoewel burgers weinig uitleg nodig hebben, toch enkele tips van mijn zijde…

 • Ga altijd voor gegrilde burgers, bij voorkeur op hout, maar een andere grill kan uiteraard ook.
 • Burgers bevatten spek en kaas. Anders noemen we het gewoon een broodje.
 • Maak deze burgers zeker niet te dun. Met een dikte van een tweetal centimeter zoals hier getoond kan je ze perfect stevig grillen en toch sappig houden.
 • Experimenteer zeker eens met de kruidenmengeling. Ik zal nog wel andere combinaties posten in de toekomst, maar je kan zelf zeker leuke dingen bedenken.