Farfalle met kip in een romige, rokerig pikante porto saus

Farfalle met kip in een romige, rokerig pikante porto saus

Een bijna vegetarische pikante,
romige en rokerige porto saus,
Zo veelzijdig als het smaakt!

Inleiding

Ik heb zeker al meer dan 100 keren kip in Porto saus gemaakt ondertussen. Ik weet niet wat het juist is, maar deze twee gaan gewoon wonder wel samen. Vandaag voeg ik een pikante toets toe (toch niet verrast zeker?) en werk ik af met verse basilicum en een rokerige, romige saus. Om er zeker van te zijn dat er geen verdwaalde vegetariërs blijven hangen zal ik de introductietekst even toelichten. Van alle vleessoorten die ik eruit kon kiezen ben ik hier voor kip gegaan, de meest groente-achtige vleessoort die er is. Als je de kip overslaat in dit recept ben ik er zeker van dat het nog steeds fantastisch smaakt. Ik wou ook een rokerige toets aan dit recept dus ik werkte met chipotle, gerookt paprikapoeder en spek.

Ingrediënten

Vandaag serveer ik dit gerecht met pasta, maar je zou net zo goed kunnen gaan voor een stoofpotje en serveren met rijst of frietjes. De ingredienten hier zijn voldoende voor een 3.5 liter van deze saus, dus pas de verhouding aan naar uw noden.

Het recept kan opgesplitst worden in twee grote delen, namelijk de kip die gaat zwemmen en als zatte eend terugkomt, en de chef die ze meer port voert voor de gewenst afwerking.

 • 800 g blokjes kipfilet
 • 50 ml Porto
 • 30 ml Arachideolie
 • Sap van 1 limoen
 • Gehakte basilicum
 • 1 eetlepel van elk: Tandoori, Cajun, Chipotle, Komijn, Gerookt paprikapoeder
 • Chili pepers naar smaak: hier 3 verse jalapeños

De marinade is uiteraard slechts het begin van dit recept, en deze zal verder gebruikt worden om er een fantastische saus van te maken. Daarvoor hebben we verder de volgende ingrediënten nodig:

 • Kip en marinade die we eerder maakten
 • 3 Ajuinen
 • 3 Teentjes look
 • 500 g Champignons
 • 3 Rode paprika’s
 • 1 Aubergine
 • 1 Blikje tomatenpuree
 • 1 Blik tomatenblokjes
 • 50 ml Porto
 • 250 ml Room
 • 30 ml Smokey hot Italian fire of andere pepers naar smaak
 • Een vleugje ketchup voor een zoetere smaak

Bereiding

Qua bereiding is dit gerecht verrassend eenvoudig. Voor de marinade voor de kip voeg ik gewoon alle ingrediënten samen in en kom en meng het tot één glad geheel. De kip leg ik in een schotel and ik zorg dat ze overal bedekt is door marinade alvorens ze voor een aantal uren in de koelkast te plaatsen.

Eens alle voorbereidingen voor de saus gemaakt zijn is het ook een fluitje van een cent om alles klaar te maken. Eerst gieten we de marinade over in een grote ketel op hoog vuur. Van zodra de marinade heet is voegen we de kip toe om ze te kleuren. Vervolgens voegen we de groeten één voor één toe. We beginnen met de ajuin en de look die we eveneens laten kleuren. Daarna voegen we de champignons, de paprika en de aubergine toe en we blijven even roeren. Daarna laten we op een laag vuur verder sudderen. We voegen de tomatenpuree, de blokjes tomaten en de pikante saus toe aan het geheel, samen met de porto. We laten alles voor een klein half uurtje inkoken op laag vuur. Voeg op het eind de room toe kort voor het opdienen en laat deze kort mee inkoken. Wat ketchup kan een extra zoete toets aan deze saus geven als u daarvan houdt. Ik wel alvast!

Serveertips

Vandaag serveerde ik deze saus met farfalle pasta, met wat gemalen mozarella en krokante spekjes…

Deze saus is echt bijzonder veelzijdig, dus waarom niet als een stoofpotje met rijst, aardappelen of frietjes? Of waarom niet met lasagne?

 • Probeer dit recept zeker eens met andere bijgerechten, het zal je aangenaam verrassen.
 • Probeer de marinade hierboven eens voor kip op de barbecue, geloof me, je gaat er gek van zijn! 
 • Probeer dezelfde marinade, of zelfs het volledige recept eens met rode bieren zoals Rodenbach of een kriekbier, en het gaat net zo goed wreken. Hetzelfde geldt voor een zoete rode wijn overigens!
 • Dit is zo een schotel waarin de heilige drievuldigheid van eten verbeteren zijn magie kan doen. Er is…
  1) Spek
  2) Kaas
  3) Ketchup
  die altijd samen gaan, en altijd een gerecht verbeteren. Zo, dat moest even gezegd worden! Je dacht dat ik het over pepers ging hebben zeker? Sorry, maar dat is zo standaard dat we dat niet nog eens hoeven te vermelden.