Smokey Hot Italian Fire

Smokey Hot Italian Fire

Rokerige barbecue saus
in Italiaanse stijl!
Zoet maar zuur,
smokey awesome sauce!

Inleiding

(*) U ziet later op deze pagina een ster. Denk dan even terug aan deze onzin. Ik schreef dit eerst in het Engels en ik kreeg mijn flauwe woordspeling anders niet echt goed vertaald. Dankzij mij staat hier geen andere onzin.

Dit moet inmiddels generatie 4 of 5 van deze saus zijn. Het is zeker en vast eentje die ik met trots meeneem naar een barbecue met vrienden! Het combineert Italiaanse toetsen met venijnig sterke pepers, chipotle van gedroogde jalapeños met basil(icum)*. Niet Basil Fawlty, hoewel hij volgens mij niet vies zou zijn van een gek sausje als dit. Ik ben altijd fan geweest van gerookte pikante sauzen, en dus wou ik er ook zelf eentje in elkaar boksen. Ik haalde mijn inspiratie bij sauzen als de blend no. 7 van het jammer genoeg ter ziele gegane Chili Blender, die ook rokerige toetsen van chipotle had. Ik heb mijn recept door de jaren meermaals aangepast, dus dit is waarschijnlijk versie 3.0 (soms waren de verschillen tussen versies klein). Deze saus is fantastisch op een gegrilde steak, op burgers, in uw spaghettisaus, op een omelet, Ik kan nog even doorgaan. Overtuigd? Het is een heel eenvoudige saus, dus waarom niet proberen? Oh, als u het zich zou afvragen, ik heb 5 Carolina Reapers en 2 Moruga Scorpions in deze batch gebruikt.

Ingrediënten

De ingrediënten hier zijn goed voor ongeveer 1 tot anderhalve liter van deze gerookte pikante saus. Merk op dat ik vrij fel gegaan ben qua pepers, dus ga indien nodig voor minder dan hier beschreven. Omwille van de rode wijnazijn en de limoen is de zuurtegraad voldoende laag om de saus maandenlang in de frigo te bewaren. Met de tijd zal de smaak nog veranderen en “rijpt” de saus zo u wil, als gevolg van een lichte fermentatie. Ik vind alvast dat de saus rijpt!

 • 20g Verse basilicum
 • 2 Rode paprika’s
 • 3 Tomaten
 • 3 Ajuinen
 • 5 Teentjes knoflook
 • 3 Limoenen
 • Blikje tomatenpuree
 • 20g Chipotle
 • 10g Komijn
 • 200ml Rode wijnazijn
 • Pepers naar smaak (Ik zou als beginner een drietal habanero’s gebruiken, sterker kan voor wie dat wenst)
 • Zout naar smaak

Bereiding

Deze is echt heel eenvoudig! Kuis de groenten en snijd ze allemaal grof. Gooi alles in de blender! Voeg het limoensap toe, samen met de tomatenpuree. Vergeet de pepers, chipotle, komijn, rode wijnazijn en basilicum niet. Blend alles tot een glad geheel en zet het op een zacht vuurtje aan het pruttelen voor een half uur tot een uur. Voeg zout toe naar smaak.

Serveertips

Deze saus maakte deel uit van een familie van 3, die u hier links kan zien. In dit recept besprak ik de rechtse saus, de Smokey Hot Italian Fire Sauce. In het midden ziet u de Mango-Habanero Hot Sauce en links de Zoetzure Cayenne-Munt saus.

 • Probeer deze eens met gegrild vlees. Echt, het maakt niet uit welk vlees, hoewel ik een lichte voorkeur heb voor een sappige steak! Dat gezegd zijnde…
 • Voeg wat toe aan uw spaghettisaus, of gewoon op je bord bij het serveren.
 • Zoals ik voor elke hot sauce aanraad, probeer ze eens op een omelet, echt waar, het is de moeite!
 • Ik gebruik deze in allerlei sauzen die ik kook, zoals bij balletjes in tomatensaus, of gevulde paprika’s in tomatensaus.
 • Probeer zeker ook eens met gekookte ham op brood, simpel maar goed.
 • En probeer deze eens op je kebab, eender welke soort kebab!