Zoetzure cayenne-munt saus

Zoetzure cayenne-munt saus

Het perfecte huwelijk tussen
zoete en zure fruitsoorten
met cayenne en munt

Inleiding

Deze saus heb ik voor het eerst gemaakt in de zomer van 2021. Ik ben wel een groot liefhebber van munt, maar ik had er tot dan nog nooit een pikante saus mee gemaakt. Mijn inspiratie voor deze saus heb ik gehaald bij één van mijn favoriete restaurants in Liverpool, waar ze lamsvlees marineren met munt. Ik wou hier gaan voor iets met een frisse en zoete smaak en koos daarom voor zoete en zure vruchten in combinatie met cayenne pepers en kardemom. Voor een eerste poging vond ik dit alvast een schot in de roos, in het bijzonder in combinatie met gegrild lam, zoals getoond in de foto boven.

Ingrediënten

Met de ingrediënten hieronder maak je ongeveer 1 tot 1.2 liter van deze pikante saus. In deze versie heb ik besloten om het licht te houden met een tiental paarse cayenne pepers, om niet al te pikant te gaan. Ongetwijfeld zou deze saus ook perfect kunnen met andere pepersoorten, en ongetwijfeld geldt hetzelfde voor andere appelsoorten. Ik zou groene zure appels aanbevelen als je mikt voor het frissere karakter van deze saus, maar ook zoetere soorten lijken me het proberen waard.

 • 3 Granny Smith appels
 • 4 Kiwi’s
 • 3 Limoenen
 • 3 Ajuinen
 • 20g Munt
 • 10g Kardemom
 • 200ml Appel cider azijn
 • Pepers naar smaak
 • Zout naar smaak

Bereiding

Schil de appels, kiwi’s en de ajuinen en snijdt ze in grove stukken. Doe deze in de blender, samen met de cayenne pepers, de munt, het limoensap, de kardemom en de appel cider azijn. Mix alles tot een glad geheel en zet het voor een half uurtje tot een uurtje op een zacht vuur om in te koken, al naar gelang de gewenste textuur van de saus. Voeg naar smaak zout toe om af te werken.

Serveertips

Deze saus maakte deel uit van een familie van 3, die u hiernaast kan zien. In dit recept besprak ik de linkse saus, de zoetzure cayenne-munt saus. In het midden ziet u de Mango-Habanero Hot Sauce en rechts de Smokey Hot Italian Fire Sauce.

 • Probeer deze saus eens met gegrild lamsvlees, aangezien dat de reden was waarvoor ik ze gemaakt heb. Andere soorten gegrild vlees zoals gevogelte en varken zijn zeker ook het proberen waard.
 • Net als de meeste andere pikante sauzen vind ik deze super met omeletten, dus waarom eens niet proberen bij het ontbijt?
 • Het frisse karakter van deze saus maakt ze zeer geschikt voor salades.
 • Het zurige van deze saus doet ze ook goed samengaan met visgerechten.