Pikante Mango-Habanero Saus

Pikante Mango-Habanero Saus

Een klassieke hete saus
die zoet en pikant combineert
en een unieke twist geeft
aan allerlei gerechten…

Inleiding

Dit is de eerste pikante saus die ik ooit zelf gemaakt heb en die sindsdien elk jaar opnieuw terugkeert in mijn koelkast, omdat ze simpelweg geniaal is. Ik wil zeker niet met al teveel eer gaan lopen wat dit recept betreft, want ik heb de mosterd gehaald bij ChiliPepperMadness.com. Hoewel mijn eigen versie uitgaat van een aantal van dezelfde ingrediënten als het origineel, heb ik mettertijd de verhoudingen aangepast en wat eigen toetsen toegevoegd. Ik houd vooral van de veelzijdigheid van deze saus geweldig, aangezien ze geweldig is om een gerecht mee af te werken bij het serveren, of eveneens om tijdens het koken al in de mix toe te voegen.

Ingrediënten

De ingrediënten zoals hieronder vermeld waren deze die ik gebruikt heb voor de 2021 editie van de pikante mango-habanero saus. Aangezien ik van twee vrij grote mango’s gestart was zijn de hoeveelheden van de andere ingrediënten eveneens aangepast ten opzichte van eerdere edities. Met deze ingrediënten maak je tussen de 1 en 1.5 liter van deze saus. In deze editie van de saus heb ik gekozen voor een mix van 3 chili soorten en van elk type peper 2 stuks gebruikt. Uiteraard rode Habanero, maar om wat extra pit toe te voegen zijn er ook gele Moruga Scorpions en rode Carolina Reapers. Bijgevolg is deze saus eerder iets voor die-hard pikant fans.

 • 2 Mango’s
 • 4 Tomaten
 • 3 Ajuinen
 • 3 Limoenen
 • 5 Teentjes knoflook
 • 20g Koriander
 • 10g Komijn
 • 200ml Rode wijnazijn
 • Chili Pepers naar eigen smaak (Ik raad minimum enkele habanero’s aan voor deze set ingrediënten)
 • Een beetje zout naar smaak

Bereiding

Eerst worden de mango’s, ajuinen en teentjes knoflook geschild en grof gesneden, alvorens ze de blender ingaan. De tomaten, koriander en de pepers worden eveneens in stukken gesneden en toegevoegd aan de blender, tezamen met de komijn. Het sap van de limoenen en de rode wijnazijn vervoegen het geheel. Merk op dat het nodig zou kunnen zijn om het blenden in enkele rondes te doen, afhankelijk van de grootte van de blender en de hoeveelheid ingrediënten. Proef van de mix wanneer deze tot een glad geheel vermalen is en voeg naar smaak zout toe. Merk op dat de mix voor het inkoken heel pikant kan uitvallen. Daarna rest er enkel het inkoken van het geheel op een laag vuurtje tot de saus de gewenste textuur bereikt heeft. Voor een dunnere saus kan u het geheel filteren na het inkoken of alternatief voor het inkoken extra rode wijnazijn en/of limoensap toevoegen.

Serveertips

In de inleiding gaf ik al aan dat deze saus vrij veelzijdig is. Toch wil ik graag een paar suggesties meegeven van combinaties die ik ermee gemaakt heb, maar probeer er zeker zelf ook verder mee te experimenteren!

 • Deze saus past bijzonder goed bij curry’s, zowel als afwerking bij het serveren of wanneer je ze al tijdens het koken toevoegt!
 • Deze saus gaat super goed samen met gegrild vlees, in het bijzonder gevogelte, maar eveneens met varkensvlees of rundvlees.
 • Probeer deze saus een keer voor een pikant ontbijt. Ik vind de combinatie van deze saus met omeletten of gekookte eieren subliem.
 • Probeer deze saus zeker ook eens op een spaghetti bolognese, u zal versteld staan van hoe deze twee samen gaan!
 • Probeer deze saus eens als dip voor tortilla chips, een aanrader!
 • Deze saus gaat ook goed samen met salades, in het bijzonder met worteltjes wat mij betreft!