Varkenshaasje in een pikante romige Rodenbach saus

Varkenshaasje in een pikante romige Rodenbach saus

Een simpele maar sublieme
mix van zoet en zuur
als stoofpotje of
als pastasaus!

Inleiding

Als eerste pikant hoofdgerecht dat ik post op deze blog wou ik graag iets bijzonders delen. Het is een super veelzijdig recept dat zowel kan in de vorm van een stoofpotje of een pastasaus en dat met verschillende andere vleessoorten past (of zelfs zonder in een vegetarische saus). Het krijgt zoete en zure toetsen van het Rodenbach bier dat subliem samen past met room en chili pepers! Ik heb dit recept al vele malen gemaakt, soms met kip, soms met kalfs, maar het werkt gewoon elke keer weer. Voor deze gelegenheid koos ik voor Ardeens varkenshaasje, traag gegaard in de oven. Een goed vullende schotel voor koude winterdagen, of eender welke andere tijd van het jaar!

Ingrediënten

Voor dit recept heb je misschien niet meteen alle ingrediënten in huis, aangezien ik ook mijn Smokey Hot Italian Fire saus gebruik. Als je deze niet hebt kan je ook gaan voor een andere pikante saus (of bijvoorbeeld ketchup voor een extra zoete toets), of deze stap overslaan.

Dit recept kan in twee delen gesplitst worden, en daarom doe ik hetzelfde hier bij de ingrediëntenlijst.

 • 500g to 1000g of Varkenshaasje (of ander vlees naar keuze)
 • 100g Boter
 • 50ml Arachideolie
 • Peper en zout
 • Tijm
 • Sap van 1 citroen
 • Gehakte peterselie
 • Pepers naar smaak. Ik gebruikte 4 verse cayenne pepers, samen Chipotle en gedroogde habanero, moruga scorpion en carolina reaper.

Een sappig stukje vlees zoals dit behoeft uiteraard een passend sausje op basis van:

 • 100g Boter
 • 50ml Arachideolie
 • 3 Rode ajuinen (schijfjes)
 • 3 Zoete puntpaprika’s (schijfjes)
 • 500g (Bruine) Champignons
 • 1 Rodenbach
 • 250ml Room
 • Sap van 1 citroen
 • Zout en peper
 • Gehakte peterselie
 • Rode wijnazijn
 • Pepers naar smaak. Ik koos 4 verse cayenne pepers en voegde eveneens 50ml Smokey Hot Italian Fire saus toe.

Bereiding

Aangezien we het vlees traag laten garen in de oven beginnen we daarmee. Zoals je kan zien in de foto boven behouden we grote stukken varkenshaasje in het begin en kleuren we deze eerst aan in een braadpan. Alle ingrediënten behalve het vlees gaan rechtstreeks de braadpan in. De combinatie van arachideolie en boter zorgt ervoor dat we naar hogere temperaturen kunnen gaan om het vlees snel te kleuren.

Het varkenshaasje leggen we na het aankleuren in een ovenschotel, samen met het vocht uit de braadpan. We pakken het geheel in met aluminiumfolie en zetten het voor een uurtje in de oven op 180 graden. Daarna komt het vlees eruit zoals op de bovenste foto. Als we er plakjes van snijden zien we mooi roos gegaard vlees binnenin met een bruin kleurtje op de buitenkant.

Maar nu is het tijd voor het sausje. We hebben hier genoeg tijd voor terwijl het vlees gaart in de oven.

Ik begin met wat rode wijnazijn in de braadpan toe te voegen die vooraf voor het vlees diende. Op die manier komen de aanbaksels los, die het geheel extra smaak geven. We voegen vervolgens de boter en de olie toe. We voegen de ajuin, de champignons en de paprika toe. We roeren het geheel op een laag vuurtje voor een paar minuten. Daarna voegen we het citroencap, de pikante saus en zout en peper toe naar smaak. We laten het geheel even verder sudderen. Voeg de Rodenbach en de room toe en laat alles op een laag vuurtje sudderen tot het vlees gaar is.

Serveertips

Dit is hoe ik dit receptje vandaag geserveerd heb. Samen met Penne en een Rodenbach.

 • Probeer dit recept eens met pasta, zoals hier getoond.
 • De Rodenbach erbij is verplicht!
 • Merk op dat u voor dit recept al eens foutief zou kunnen denken dat 1 of 2 Rodenbachs voldoende zijn. Dit is een vaak voorkomende fout. Zorg dat je er minstens 2 meer hebt voor de kok!
 • Ook geweldig met aardappelbereidingen (gefrituurd, gebakken, gekookt…)